Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapitański przekładaniec

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jasne ciasto
białka jaj 6
cukier kryształ 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 szklanka
ocet 1 łyżka
olej 1/3 szkl
CIASTO CIEMNE
żółtko jajek 6
jajko 2
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej 1/3 szklanki
cukier kryształ 6 łyżek
DODATKOWO:
galaretka wiśniowa 1 op
galaretka pomarańczowa 1 op
delicje 2 op
polewa czekoladowa
sok z cytryny
woda 125 ml
kawa rozpuszczalna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapitański przekładaniec

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier.
Krok 1 - Kapitański przekładaniec foto
2
Do ubitych białek dosypujemy resztę składników i wlewamy olej. Miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Krok 2 - Kapitański przekładaniec foto
3
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem na puch.
Krok 3 - Kapitański przekładaniec foto
4
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kakao Wlewamy olej.
Krok 4 - Kapitański przekładaniec foto
5
Gotowe ciasta odstawiamy na chwilę . Miedzy czasie smarujemy blaszkę olejem i posypujemy ją mąką .
Krok 5 - Kapitański przekładaniec foto
6
Wykładamy porcjami oba ciasta .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 30 - 35 minut.
Krok 6 - Kapitański przekładaniec foto
7
Po upieczeniu przekrawamy na dwa blaty.
Krok 7 - Kapitański przekładaniec foto
8
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody każda i odstawiamy do stężenia.
Krok 8 - Kapitański przekładaniec foto
9
Banany kroimy w plastry skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 9 - Kapitański przekładaniec foto
10
Na jeden blat ciasta wykładamy brzoskwiniową galaretkę lekko stężałą.
Na nią układamy namoczone w naparze z kawy delicje.
Wykładamy plastry bananów.
Zalewamy je wiśniową galaretką.
Krok 10 - Kapitański przekładaniec foto
11
Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Krok 11 - Kapitański przekładaniec foto
12
gotowe ciasto polewamy polewa czekoladową.
Krok 12 - Kapitański przekładaniec foto
13
Ciasto chłodzimy w lodówce.

SMACZNEGO
Krok 13 - Kapitański przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 30.04.2014 19:02
znakomite ciasto
Kuchenka 14.09.2013 11:58
fajne ciacho
Motorek 11.09.2013 10:53
bardzo smaczne ciasto
romanrafal
romanrafal 08.09.2013 12:41
na sam widok leci ślinka,rewelacja
Sarenka 02.09.2013 09:48
Pięknie prezentujące się ciasto...
alaaa 10.08.2013 20:46
no trochę pracy włożyłaś, ale efekt końcowy jest
Anna169Hosz 08.08.2013 10:31
Powinien sie nazywać "kapitalny przekładaniec":)
caralajna 05.08.2013 10:16
fajne, urozmaicone, apetyczne
IZABELA29 02.08.2013 15:54
oj Wiesława rób ,rób.. pozdrowienia dla męża
IZABELA29 02.08.2013 15:54
dobrze ,że syn nakupił sobie pamiątek nad morzem teraz można je wykorzystać do zdjęć.
barbara11561 02.08.2013 11:56
pysznie wygląda,aż nie można się powstrzymać od mlaskania:)
anemon 01.08.2013 15:44
Kapitalny ten Twój kapitański.
Wiesława1 01.08.2013 15:24
Iza mój mąż to zobaczył i męczy mnie o tego przekładańca więc muszę chyba zrobić.
adelajda 01.08.2013 14:01
rewelacja !!!!!
IZABELA29 31.07.2013 17:10
najbardziej lubię robić takie warstwowe ciacha
pierniczkowo 31.07.2013 14:25
ale cudne :)
mysza75 31.07.2013 12:07
Piękne warstwy, do kawy super ciacho, skubnę troszkę :-)
Mniam 31.07.2013 09:48
Wygląda kapitalnie!
olkaaa 31.07.2013 07:45
chętnie spróbuję
monisia1977 31.07.2013 05:48
super wygląda
KasiaK90 30.07.2013 22:45
wygląda wyśmienicie
owca441 30.07.2013 20:21
pyszne ciacho
Dorota59 30.07.2013 19:57
cudne to ciasto
AnielskaSlodycz 30.07.2013 19:48
świetny pomysł na ciastko :) wypróbuje przepis :)
wiola333 30.07.2013 19:33
ładnie i pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak