Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kantyczka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
margaryna 1,5 kostki
jajko 8 sztuk
cukier puder 2 szklanki
mak 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

dodatkowo

biszkopty okrągłe 2 paczki
dżem porzeczkowy 1 słoiczek

Porada

Ciasto można polać polewą czekoladową.

Przepis i sposób przygotowania na: Kantyczka

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać po 1 żółtku i miksować.
Krok 1 - Kantyczka foto
2
Po uzyskaniu jednolitej masy dodać wymieszaną mąkę (2,5szklanki) z proszkiem do pieczenia. Dalej miksować.
Krok 2 - Kantyczka foto
3
Z białek ubić pianę na sztywno. Dodać do masy i wymieszać łyżką.
Krok 3 - Kantyczka foto
4
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać suchy mak, do drugiej kakao. Do trzeciej części dodać 2 łyżki mąki.
Krok 4 - Kantyczka foto
5
Na blacha wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto makowe. Na nie układamy biszkopty i dżem. Następnie wykładamy ciasto kakaowe. Ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto białe.
Krok 5 - Kantyczka foto
6
Piec w temperaturze 180 stopni C 40 minut. Smacznego
Krok 6 - Kantyczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.02.2015 13:08
wygląda zachęcająco
Iwona32 09.09.2014 17:19
Dziękuje za te miłe słowa :)
cris04 01.09.2014 22:27
Mam ogromną ochotę na to ciacho!
IlonaAlbertos 01.09.2014 21:42
Apetyczne ciasto.
kuklik 01.09.2014 19:55
apetyczne słodkości
Pietruszka 01.09.2014 14:43
fajne ciasto
molanka 01.09.2014 14:33
pięknie i smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak