Kanie na śniadanie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże kapelusze kani

    4
  • łyżki masła

    3
  • jajka

    4
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • papryka słodka mielona

  • natka pietruszki

    dodatkowo:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kanie oczyściłam ręcznikiem papierowym, nie myłam. Same kapelusze (trzonki są łykowate) pokroiłam w grube paski. Wydawało się tego dużo, ale kanie bardzo się kurczą przy smażeniu. Na dużej patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam grzyby i smażyłam je na silnym ogniu cały czas mieszając ok. 5 min. aż się przyrumieniły. Następnie doprawiłam solą, pieprzem i papryką, dosypałam ok. 2 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki. Na wierzch wybiłam jajka i przykryłam patelnię żeby się ścięły. Podałam przybrane listkami natki, z pajdą świeżego wiejskiego chleba...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 09.01.2012 10:24
U mnie w domu rodzinnym tylko Tata zbierał kanie:) wtedy jadło się ich olbrzymie ilości :)
Misia90 29.09.2011 15:40
ekstra
Marysia 29.09.2011 15:36
super
Karolina69 29.09.2011 09:20
fajne
jolaxa 08.06.2011 23:14
pycha
Agnieszka/picola 30.04.2011 10:50
bardzo fajny pomysł
SmacznaPyza 18.01.2011 11:09
ja je po prostu uwielbiam i kiedy jest ich dużo to mogę jeść na każdy posiłek :-)
Edyta38 17.01.2011 17:09
kanie juz nie moge sie doczekać kiedy beda zaraz zrobie takie sniadanko:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat