kania a'la pizza

kania a'la pizza

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kania

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    3 sztuki
  • ser

    1 plaster
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 plaster
  • zioła do pizzy

    do smaku
  • keczup

    do smaku
  • jajko

    do panierki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierki
  • masło

    do smażenia
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania kania a'la pizza

Kroki postępowania

Krok 1 - kania a'la pizza foto

Kanię (u mnie w domu nazywamy Kanię Sowa) dokładnie oczyścić.

Krok 2 - kania a'la pizza foto

Namoczyć w jajku z solą i panierce i usmażyć z obu stron na maśle.

Krok 3 - kania a'la pizza foto

Na tak przygotowany "spód o pizzy" od strony blaszek położyć zioła do pizzy (szałwia, bazylia, oregano), czosnek w plastrach, cebulę w kostkach i pomidorki pokrojone w ćwiartki lub połówki. Doprawić solą i pieprzem .

Krok 4 - kania a'la pizza foto

Na to ser (najlepsza jest mozzarella, ale z braku żółty też może być). Można dołożyć pomidorków la efektu wizualnego.

Krok 5 - kania a'la pizza foto

Piec 10-15 minut o stopienia sera w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem polać keczupem i ozdobić bazylią. Smacznego! ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Habibi 31.01.2014 11:29
~ Alex_M - ja też lubię, ale się boję, a mój mąż co sezon gada o kaniach, ale jakoś u nas widuję bardzo rzadko. Ale kanie zastępuję sobie boczniakami :) Fajny pomysł z takim podaniem :)
Alex_M 30.01.2014 11:40
uwielbiam kanie, ale mąż nie pozwala mi ich jeść :( boi się, że się otruje czy jak? ;) haha Twój pomysł rewelacyjny :)
olkaaa 11.10.2013 07:28
jeszcze takiej nie próbowałam
Wafelek2601 15.08.2013 11:08
Bardzo fajny pomysł
Motorek 30.06.2013 11:17
rewelacyjna
pajbek 26.04.2013 00:52
Zjadłabym taka :-)
Mysiunia 11.12.2012 09:33
rewelacyjny pomysł na wykorzystanie kani :)
RenataZ-et 05.12.2012 22:23
wow-takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
Ada-Gaba 26.09.2012 13:03
gratuluje świetnego pomysłu
Iwusia 04.09.2012 21:58
wow, ale okaz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat