Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowany sernik

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 8 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki

SER

ser biały 1,2 kg mielony 3x
masło 3/4 kostki
cukier puder 23 dag
jajko 7 sztuk
budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka krupczatka 1 łyżka
skórka pomarańczowa 120 gram , kolorowa
proszek do pieczenia szczypta
olejek pomarańczowy do smaku
sól szczypta

WIERZCH

masło 10 dag
śmietana 1 łyżka
biała czekolada 2,5 sztuki
owoce kandyzowane ok 330 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowany sernik

Kroki postępowania

1
SPÓD:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy je widelcem.
Krok 1 - Kandyzowany sernik foto
2
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do masy serowej dokładamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek pomarańczowy. Całość ponownie miksujemy. Ubite białka łączymy z masą serową.
Krok 2 - Kandyzowany sernik foto
3
Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania wykładamy skórkę pomarańczową.
Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumieniona skórkę (niekoniecznie). Na tak przygotowany wierzch wylewamy owoce kandyzowane zatopione w białej czekoladzie.
Krok 3 - Kandyzowany sernik foto
4
WIERZCH: Do garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i śmietanę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, by powstałą jednolita masa. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą zdejmujemy garnek z ognia. Do czekolady wsypujemy kandyzowane owoce.
Krok 4 - Kandyzowany sernik foto
5
Po wymieszaniu gotową czekoladowo – owocową masę wykładamy na wierzch sernika. Sernik odstawiamy do chłodu, by czekolada zastygła. Gotowe.
Krok 5 - Kandyzowany sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.12.2016 15:07
sernik na 5 :-)
kloruś 13.12.2016 22:54
wygląda apetycznie :)
ania2610 13.12.2016 16:53
ale wspaniale wygląda!
Mniam 13.12.2016 11:31
Muszę kiedyś taki zrobić ;)
Wiktoria29 12.12.2016 21:28
na pewno smaczny
dodi 12.12.2016 19:51
ale apetycznie wygląda
gusia1000 12.12.2016 18:25
Warto taki upiec na święta.
ilka01 12.12.2016 16:48
super ciasto :)
Wafelek2601 12.12.2016 16:21
Bardzo dobry
pestka 12.12.2016 16:01
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak