Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
cukier 1/2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
orzechy włoskie 15 szt

Porada

Składniki na 4 małe słoiki po 200ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami

Węgierki myjemy, bardzo delikatnie nacinamy żeby wyciągnąć pestkę i układamy ściśle w jednej warstwie na dużej patelni. Zasypujemy cukrem, dodajemy liście laurowe, przykrywamy patelnie pokrywką i tak pozostawiam na 12 godzin. Następnie śliwki z cukrem podgrzewamy na bardzo małym ogniu niemal do wrzenia (uważać żeby nie zagotować). Odstawiamy do ostygnięcia. Zlewamy powstały syrop, zagotowujemy go i odparowujemy przez około 5 minut po czym zalewamy gorącym syropem śliwki i ponownie zostawiamy do wystygnięcia. Proces zlewania syropu, podgrzewania go i zalewania nim śliwek powtarzamy 4-5 razy, aż węgierki będą szkliste. Śliwki odsączamy i nadziewamy ćwiartki orzechów włoskich. Śliwki układamy (nie upychając) w słoikach i zalewamy ponownie gorącym syropem. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przyrządzonych śliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 23.11.2014 17:30
Ładne śliweczki.
Renataj 23.11.2014 12:18
Ciekawy pomysł - w takiej wersji śliwek jeszcze nie jadłam.
Renata9 23.11.2014 12:17
bardzo smaczne śliweczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak