Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka bałkańska

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Piękne słonce, krystalicznie czysta woda, rajskie plaże i kotlet mielony po chorwacku, czyli pljeskawica.

Soczysta pljeskavica połączona z pachnącą świeżością sałatką szopską, której smak dopełnia słodycz delikatnej musztardy z whisky, to prosty sposób na powrót do bałkańskich smaków, kiedy tylko zechcesz.

 

Składniki:

Pljeskavica:

mielona wołowina 125 g
mielona karkówka wieprzowa 125 g
czosnek 1 ząbek
cebulka 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól morska Prymat w młynku do smaku
Oregano suszone Prymat 0/5 łyżeczki
kwaśna śmietana 18% 1 łyżka

Sałatka szopska:

pomidor 1 sztuka
ogórek 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
oliwki czarne Smak 8 sztuk
bazylia świeża
biały ser bałkański 30 g
chleb kukurydziany 2 kromki
Musztarda z whisky Prymat 2 łyżeczki
sałata masłowa

Porada

MOŻESZ PRZYGOTOWAĆ TĄ WSPANIAŁĄ BAŁKAŃSKĄ KANAPKĘ W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ. WYSTARCZY, ŻE ZAMIAST PLJESKAVICY UŻYJESZ TWARDEGO SERA HALLOUMI, ZGRILLOWANEGO PO 2 MINUT Z KAŻDEJ STRONY.

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka bałkańska

1. Do miseczki przełóż mielone mięso wołowe i z karkówki, dodaj posiekany czosnek oraz cebulkę, całość dopraw pieprzem, sola oraz oregano i dokładne wymieszaj.

2. Kiedy masa jest już gotowa rozłóż ja cienko na pergaminie. Na środek wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany i zawiń ją w środku mięsa kształtując swojego burgera.

3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni ok 4 minuty z każdej strony i dopraw sola i pieprzem.

4. Ogórka obierz ze skórki i pokrój pod katem 45° w cieniutkie paseczki i przełóż do miski. Dodaj pokrojonego pomidora, cebulkę i czarne oliwki, całość dopraw bazylia, sokiem z cytryny, sola oraz oliwą z oliwek, dodaj pokruszony ser bałkański i całość dokładnie wymieszaj.

5. Kromki chleba kukurydzianego podpiecz z obu stron na patelni grillowej, spód kanapki posmaruj musztardą z whisky, która dopełni słodycz kukurydzianego pieczywa. Następnie połóż chrupiąca sałatę masłową, pljeskavice i starannie wyłóż sałatkę szopska, kanapkę przykryj druga warstwa grillowanego pieczywa i gotowe!

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak