Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kanapka bałkańska

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Piękne słonce, krystalicznie czysta woda, rajskie plaże i kotlet mielony po chorwacku, czyli pljeskawica.

Soczysta pljeskavica połączona z pachnącą świeżością sałatką szopską, której smak dopełnia słodycz delikatnej musztardy z whisky, to prosty sposób na powrót do bałkańskich smaków, kiedy tylko zechcesz.

 

Składniki:

Pljeskavica:

mielona wołowina
125 g
mielona karkówka wieprzowa
125 g
czosnek
1 ząbek
cebulka
1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Oregano suszone Prymat
0/5 łyżeczki
Sklep Prymat
kwaśna śmietana 18%
1 łyżka

Sałatka szopska:

pomidor
1 sztuka
ogórek
1 sztuka
cebula biała
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżeczka
oliwki czarne Smak
8 sztuk
Sklep Prymat
bazylia świeża
biały ser bałkański
30 g
chleb kukurydziany
2 kromki
Musztarda z whisky Prymat
2 łyżeczki
sałata masłowa

Porada

MOŻESZ PRZYGOTOWAĆ TĄ WSPANIAŁĄ BAŁKAŃSKĄ KANAPKĘ W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ. WYSTARCZY, ŻE ZAMIAST PLJESKAVICY UŻYJESZ TWARDEGO SERA HALLOUMI, ZGRILLOWANEGO PO 2 MINUT Z KAŻDEJ STRONY.

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka bałkańska

1. Do miseczki przełóż mielone mięso wołowe i z karkówki, dodaj posiekany czosnek oraz cebulkę, całość dopraw pieprzem, sola oraz oregano i dokładne wymieszaj.

2. Kiedy masa jest już gotowa rozłóż ja cienko na pergaminie. Na środek wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany i zawiń ją w środku mięsa kształtując swojego burgera.

3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni ok 4 minuty z każdej strony i dopraw sola i pieprzem.

4. Ogórka obierz ze skórki i pokrój pod katem 45° w cieniutkie paseczki i przełóż do miski. Dodaj pokrojonego pomidora, cebulkę i czarne oliwki, całość dopraw bazylia, sokiem z cytryny, sola oraz oliwą z oliwek, dodaj pokruszony ser bałkański i całość dokładnie wymieszaj.

5. Kromki chleba kukurydzianego podpiecz z obu stron na patelni grillowej, spód kanapki posmaruj musztardą z whisky, która dopełni słodycz kukurydzianego pieczywa. Następnie połóż chrupiąca sałatę masłową, pljeskavice i starannie wyłóż sałatkę szopska, kanapkę przykryj druga warstwa grillowanego pieczywa i gotowe!

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak