Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary w cieście piwnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalmary 500 g (krążki mrożone)
mąka 150 g
piwo jasne 250 ml
białko 2 szt
olej do smażenia
oliwa 1 łyżka
cytryna
koperek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary w cieście piwnym

Wymieszałem przesiana mąkę z piwem, łyżką oliwy, solą i szczyptą pieprzu. Odstawiłem ciasto na 30 minut. Mrożone kalmary rozmroziłem, opłukałem, osuszyłem. Skropiłem sokiem z cytryny. Przed smażeniem kalmarów ubiłem pianę z białek, dodałem do ciasta i delikatnie wymieszałem. Pierścienie kalmarów zanurzałem w przygotowanym cieście, wkładałem na gorący olej i smażyłem na złoty kolor z obu stron. Osączyłem na papierowym ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Posypałem koperkiem.
Podałem z dipem czosnkowym i cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 17.01.2016 11:35
Bardzo smaczna przekąska :)
Barbara13 16.01.2016 22:38
bardzo smacznie
sliwka 16.01.2016 22:23
Danie marzenie;))
olkaaa 16.01.2016 20:57
brzmi smakowicie
kd045 16.01.2016 20:03
fajny pomysł
Habibi 16.01.2016 19:01
takie smaki to ja bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak