Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kałduny

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2.5 kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku
czosnek 2 ząbki
olej do smazenia
marchew 1 szt
cebula 1 szt
wieprzowina 25 (łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: kałduny

Mięso mielimy przez maszynkę do mięsa.Cebulę należy obrać,pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.CIASTO- 0.5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie.Gdy są ugotowane odstawiamy do ostygnięcia.Pozostałe ziemniaki(2kg.)ścieramy na najdrobniejszych oczkach tartki jarzynowej.Następnie przez czystą ściereczkę odciskamy z nich sok.Ugotowane i ostygniete ziemniaki mielimy przez maszynkę,dodajemy do nich odciśnięte surowe ziemniaki.Przyprawiamy pieprzem i solą.Bardzo dokładnie mieszamy.Nastepnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.FARSZ-Mięso mielimy bardzo dokładnie.Marchew gotujemy i również mielimy z podsmażoną wcześniej pokrojona w kostkę cebulą i czosnkiem.Doprawiamy do smaku. Z ciasta robimy placek na środku kładziemy kulkę mięsa i formujemy kałduny.Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę.Gotujemy ok. 35 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 24.08.2013 08:50
pracochłonne ale pyszne
fotoviderek 04.06.2013 10:31
Super danie :)
dianix 01.04.2013 21:07
sa pyszne ..
mic 10.10.2012 21:21
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak