Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepka faszerowana młodym groszkiem i serkiem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Sezon na nowalijki w pełni. Może młoda kalarepa i świeży groszek Wam przypadnie do gustu.

Składniki:

kalarepka młoda 4 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
groszek świeży 200 gramów
mięta cytrynowa 3 gałązki
masło klarowane 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 3,2% 1 szklanka
oliwa 1 łyżka
serek kremowy 100 gramów
sok z cytryny 0.5 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka

Porada

Kalarepki po około 200 g każda

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepka faszerowana młodym groszkiem i serkiem

Kalarepki obrałem, delikatne listki odciąłem, umyłem, odłożyłem.
Gotowałem je 20 minut w osolonej wodzie.
Dymki pokroiłem w cienkie krążki. Groszek opłukałem, osączyłem. Listki mięty i kalarepek drobno posiekałem. Wywar z gotowania kalarepek zachowałem. Kalarepy ostudziłem.
W rondlu rozgrzałem masło klarowane, dodałem mąkę, lekko zasmażyłem.
Zasmażkę rozprowadziłem mlekiem, oprószyłem mąką i wywarem z gotowania kalarepek (pół szklanki), doprowadziłem do wrzenia, gotowałem 15 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Z kalarepek odciąłem górne części i ostrożnie wydrążyłem miąższ, który pokroiłem w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzałem oliwę, udusiłem na niej dymkę i groszek ok. 5 minut. Dodałem pokrojony miąższ z kalarepek, serek i miętę, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Sos przyprawiłem sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Dodałem posiekane listki kalarepki. Po chwili zdjąłem z kuchenki. Oddzieliłem białko od żółtka. Żółtko ubiłem trzepaczką i połączyłem z sosem. Napełniłem kalarepki masą groszkową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak