Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepka faszerowana młodym groszkiem i serkiem
Kalarepki obrałem, delikatne listki odciąłem, umyłem, odłożyłem.
Gotowałem je 20 minut w osolonej wodzie.
Dymki pokroiłem w cienkie krążki. Groszek opłukałem, osączyłem. Listki mięty i kalarepek drobno posiekałem. Wywar z gotowania kalarepek zachowałem. Kalarepy ostudziłem.
W rondlu rozgrzałem masło klarowane, dodałem mąkę, lekko zasmażyłem.
Zasmażkę rozprowadziłem mlekiem, oprószyłem mąką i wywarem z gotowania kalarepek (pół szklanki), doprowadziłem do wrzenia, gotowałem 15 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Z kalarepek odciąłem górne części i ostrożnie wydrążyłem miąższ, który pokroiłem w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzałem oliwę, udusiłem na niej dymkę i groszek ok. 5 minut. Dodałem pokrojony miąższ z kalarepek, serek i miętę, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Sos przyprawiłem sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Dodałem posiekane listki kalarepki. Po chwili zdjąłem z kuchenki. Oddzieliłem białko od żółtka. Żółtko ubiłem trzepaczką i połączyłem z sosem. Napełniłem kalarepki masą groszkową.