Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafiorówka z kluskakmi lanymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udko z kurczaka 2 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
por (biała część) 1/2 szt
kalafior 1 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniak 4 szt
woda 2 l
jajko 1 szt
mąka pszenna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorówka z kluskakmi lanymi

Udka z kurczaka umyć, włożyć do garnczka i zalać wodą. Gotować około 30 minut. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru z mięsa, dodać jarzynkę i dalej gotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować około 15 minut. Dodać kalafiora. Jajko wymieszać z mąką na gładką masę i powoli wlewać na gotującą się zupę,mieszać łyżką aby utworzyły się kluseczki. Zupę zabielić śmietaną. Doprawić pieprzem. Można dodać posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 11.06.2013 17:54
fajnie połaczenie kalafiorowej z kluskami, zawsze to coś innego
Alex_M 10.06.2013 15:16
pyszna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak