Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior zapiekany pod beszamelem

5.0
(88)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kalafior 1 duża szt.
mozzarella 150 g

SOS BESZAMELOWY

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 0,5 litra
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowitą i aromatyczną zapiekankę z kalafiora otulonego beszamelem i serem Mozzarella - prosty sposób na smakowity i pożywny obiad :)

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie.

* do wody, w trakcie podgotowywania kalafiora możemy dodać 1 listek laurowy.
Krok 1 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
2
W czasie gotowania kalafiora nagrzewamy piekarnik i przygotowujemy sos beszamelowy.

Na początek, w płaskim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
Krok 2 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
3
Następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszamy.

Oba składniki przesmażamy dosłownie przez chwilę, a następnie ściągamy garnek z gazu.
Krok 3 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
4
Do przesmażonego z mąką masła wlewamy powoli mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu (najlepiej za pomocą trzepaczki), aby nie pojawiły się grudki.

Całość ponownie ustawiamy na gazie i zagotowujemy do zgęstnienia sosu (* cały czas mieszamy).

Sos beszamelowy doprawiamy solą do smaku, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krok 4 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
5
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie podgotowane różyczki kalafiora, które posypujemy serem Mozzarella.
Krok 5 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
6
Następnie całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wierzch dodatkową ilością sera.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 minut.

* Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 21.09.2015 08:01
kalafior i beszamel - doskonałe połączenie :)
Aleksandra/Olcia 20.09.2015 17:27
pyszności
mirosława4 20.09.2015 17:27
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak