Kalafior zapiekany pod beszamelem

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kalafior

    1 duża szt.
  • mozzarella

    150 g

SOS BESZAMELOWY

  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    0,5 litra
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
Propozycja na smakowitą i aromatyczną zapiekankę z kalafiora otulonego beszamelem i serem Mozzarella - prosty sposób na smakowity i pożywny obiad :)

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie.

* do wody, w trakcie podgotowywania kalafiora możemy dodać 1 listek laurowy.
Krok 2 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
W czasie gotowania kalafiora nagrzewamy piekarnik i przygotowujemy sos beszamelowy.

Na początek, w płaskim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
Krok 3 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
Następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszamy.

Oba składniki przesmażamy dosłownie przez chwilę, a następnie ściągamy garnek z gazu.
Krok 4 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
Do przesmażonego z mąką masła wlewamy powoli mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu (najlepiej za pomocą trzepaczki), aby nie pojawiły się grudki.

Całość ponownie ustawiamy na gazie i zagotowujemy do zgęstnienia sosu (* cały czas mieszamy).

Sos beszamelowy doprawiamy solą do smaku, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krok 5 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie podgotowane różyczki kalafiora, które posypujemy serem Mozzarella.
Krok 6 - Kalafior zapiekany pod beszamelem foto
Następnie całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wierzch dodatkową ilością sera.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 minut.

* Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 21.09.2015 08:01
kalafior i beszamel - doskonałe połączenie :)
Aleksandra/Olcia 20.09.2015 17:27
pyszności
mirosława4 20.09.2015 17:27
bardzo dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat