Kalafior w serowej panierce z ziemniaczkami z piekarnika i sosem z nutką mięty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    1 kg
  • papryka ostra

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • olej

    50 ml
  • kalafior

    1 szt.
  • jogurt grecki

    200 gramów
  • zielona cebulka

    1 pęczek
  • ogorki gruntowe

    2 szt.
  • listki mięty

    4-5 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz Prymat grubomielony

    1 szczypta
  • jajka

    2
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • tymianek

    do (świeży)
  • ser żółty

    4 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SOS:
- Ogórki pokroić w kosteczkę i włożyć do miseczki, dodać pokrojoną cebulkę i porwane listki miętki oraz jogurt. Przyprawić solą i pieprzem Wymieszać.

ZIEMNIAKI:
- Ziemniaki obrać pokroić w ósemki. Olej wymieszać z czosnkiem, majerankiem, papryką i pieprzem cytrynowym. Tak przyprawionym olejem polać ziemniaki. Wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut (200 stopni C, termoobieg)

KALAFIOR:
- Kalafior podzielić na różyczki, umyć, ugotować (nie powinny być zbyt miękkie). Przygotować serową panierkę: starty żółty ser, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, szczyptę soli i pieprzu dokładnie wymieszać. Różyczki kalafiora zanurzać w serowej panierce. Smażyć na oleju

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 15.09.2014 19:38
świetne danie
Pomocnik 07.07.2013 17:27
fajny przepis
Megg 07.07.2013 17:01
przepyszne danie
ewka1978 07.07.2013 16:29
na pewno pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat