Kalafior w cieście z piwem Elfi

Kalafior w cieście z piwem Elfi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

  • piwo

    1 szklanka
  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • mąka

    3 łyżki
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafiora opłukuję pod wodą i dzielę na różyczki różnej wielkości - ale nie za małe. W misce mieszam piwo, mąkę, jajko sól i pieprz. Można na przykład dorzucić świeżego koperku (ja niestety nie miałam) Każdą różyczkę kalafiora oddzielnie starannie obtaczam w cieście. Pozwalam aby nadmiar spłynął. Ja swoje kalafiorki robiłam we frytownicy, ale można też zwyczajnie na patelni na głębokim oleju. W maszynie podsmażałam je około 5-6 minut. Lubię jak są lekko twardawe i chrupiące. Jeśli ktoś lubi bardzo miękkie to można przed całym procesem kalafiora lekko podgotować lub po prostu dłużej smażyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
everay 06.07.2013 21:52
uwielbiam kalafior w każdej postaci
Pomocnik 06.07.2013 17:41
fajny przepis
Monika10 06.07.2013 17:40
bardzo lubie kalafior
Mona73 06.07.2013 17:38
fajny pomysł
adelajda 06.07.2013 15:40
często robię w cieście piwnym nie tylko warzywa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat