Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior w cieście piwnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
mąka pszenna 1 szkl
olej 2 łyżki
piwo 3/4 szkl
jajko 2 szt
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/4 łyżeczki
masło do smażenia
szczypiorek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior w cieście piwnym

Kalafior podzielić na różyczki, gotować 10 minut w osolonym wrzątku i odcedzić. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z mąką, dodać olej, przyprawy, piwo i wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dodać białka i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Różyczki zanurzyć w cieście piwnym i smażyć na maśle z każdej strony na rumiano. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak