Kalafior w cieście piwnym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • olej

    2 łyżki
  • piwo

    3/4 szkl
  • jajko

    2 szt
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • masło

    do smażenia
  • szczypiorek

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior podzielić na różyczki, gotować 10 minut w osolonym wrzątku i odcedzić. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z mąką, dodać olej, przyprawy, piwo i wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dodać białka i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Różyczki zanurzyć w cieście piwnym i smażyć na maśle z każdej strony na rumiano. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat