Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior faszerowany mięsem mielonym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kalafior 1 szt

Farsz

mięso mielone 300 g
natka pietruszki 1 pęczek
jajko 1
czosnek 3 ząbki
bułka czerstwa 1/2 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos

śmietana 1/2 szk
ser żółty starty 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior faszerowany mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek i namoczoną czerstwa bułkę. Wyrobić gładka masę doprawiając do smaku Kucharkiem i pieprzem.
Krok 1 - Kalafior faszerowany mięsem mielonym foto
2
Kalafior obrać z liści, zanurzyć we wrzątku i gotować 10 minut. Wyjąć z wody i ostudzić.
Krok 2 - Kalafior faszerowany mięsem mielonym foto
3
Z kalafiora delikatnie wyciąć głąb i między różyczki wcisnąć farsz.
Krok 3 - Kalafior faszerowany mięsem mielonym foto
4
Kalafior przełożyć na folię aluminiową, zawinąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekać ok. 60 minut.
Krok 4 - Kalafior faszerowany mięsem mielonym foto
5
Przygotować sos serowy: śmietanę zagotować, dodać starty ser i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając doprowadzić do roztopienia sera.
Krok 5 - Kalafior faszerowany mięsem mielonym foto
6
Kalafior przełożyć na półmisek i polać gorącym sosem serowym.
Krok 6 - Kalafior faszerowany mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 17.11.2015 16:55
pyszne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak