Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakory litewskie (soczewiaki)

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt.
mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 50 gram
jogurt naturalny 2 łyżki
cukier 5 łyżeczek
olej roślinny 3 łyżki
soczewica zielona 1 szklanka
soczewica czerwona 1/2 szklanki
cebula 2 szt.
marchew 1 szt.
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
białko 1 szt.
woda 1/4 szklanki
jabłko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Kakory litewskie (soczewiaki)

Farsz:
Soczewicę płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Powinna być lekko rozgotowana. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę smażymy na oleju, dodajemy marchew, jabłko i przyprawy. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek i ugotowaną soczewicę. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto:
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Drożdże mieszamy z jogurtem, wodą i cukrem. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu (proponuję obok garnka, w którym gotują się ziemniaki). Ugotowane ziemniaki wyciskamy przez praskę lub mielimy. Ziemniaki, mąkę i nasz rozczyn mieszamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodajemy jeszcze trochę mąki. Pod koniec dodajemy olej, dzięki czemu ciasto będzie łatwiej odstawało od rąk. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ubijamy białko do posmarowania kakorów. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na kilka części i wałkujemy, podsypując przy tym mąką. Placki powinny być dość grube (około 0,5 cm). Z placków wycinamy duże kółka – ja używałem do tego pucharka do lodów o średnicy 10 cm. Kółka wypełniamy farszem, lepimy pierożki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z góry białkiem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 100ºC, żeby pierożki wyrosły. Później pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC, aż się zarumienią. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kakorka 13.11.2022 12:25
Moja mama zawsze robi kakory z nadzieniem z ziemniaków, marchwi i cebuli. Musi być dobrze doprawione. Kakory zawsze smaży na patelni. Wegańskie i pyszne.
Stenka 22.02.2013 07:52
ciekawy przepis, coś nowego
Fiffi 31.01.2013 23:53
bardzo ciekawa jestem smaku
aisoglam 24.11.2012 17:46
Bardzo apetyczny przepis! Kiedyś zastanawiałam się jak można zaskakująco wykorzystać soczewicę. Rewelacja!
Anna133 24.11.2012 17:33
nigdy takich nie jadłam
misia53 22.11.2012 22:44
bardzo apetyczne
Anna169Hosz 22.11.2012 14:38
Bardzo ciekawy przepis.
medi 22.11.2012 14:22
super przepis,podoba mi się,lubię soczewicę więc na pewno wypróbuję:)
Mysiunia 22.11.2012 13:02
nigdy nie jadłam czegoś w podobie, patrząc na zdjęcie i czytając przepis myślę, że jest to bardzo smaczne:) Szczegółowo opisane:)
Koper 22.11.2012 12:08
Muszę spróbować tego Twojego ciasta do soczewiaków
Gotuj z Misiem 22.11.2012 11:45
Ważne jest, żeby farsz dobrze doprawić. Jak nam wyjdzie smaczny farsz, to i kakory będą dobre:)
uqash24 22.11.2012 11:36
widać że zaciekawił mnie ten przepis, aż 3 komenty takie same mi sie dodały :D:D
uqash24 22.11.2012 11:35
jeszcze nie kosztowałem nigdy i nie robiłem, ciekawy przepis, wygląd apetyczny, co do smkaowitosci to mogę powiedzieć że oczy sie cieszą z wyglądu a podniebienie, no niestety nie ma jak :/
uqash24 22.11.2012 11:35
jeszcze nie kosztowałem nigdy i nie robiłem, ciekawy przepis, wygląd apetyczny, co do smkaowitosci to mogę powiedzieć że oczy sie cieszą z wyglądu a podniebienie, no niestety nie ma jak :/
uqash24 22.11.2012 11:35
jeszcze nie kosztowałem nigdy i nie robiłem, ciekawy przepis, wygląd apetyczny, co do smkaowitosci to mogę powiedzieć że oczy sie cieszą z wyglądu a podniebienie, no niestety nie ma jak :/
Juleczka20 22.11.2012 11:14
wyglądają apetycznie
Patrycja25 22.11.2012 10:14
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak