Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    25 g
  • cukier

    1/2 łyżki
  • cukinia

    20 dkg
  • mąka pszenna

    graham 1 szklanka
  • otręby

    orkiszowe prażone 1/2 szklanki
  • mąka pszenna typ 450

    5 szklanek
  • siemię lniane

    1 szklanka
  • kakao

    2 czubate łyżeczki
  • sól

    3 łyżeczki
  • woda ciepła

    1,5 szklanki
  • olej

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym foto
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym foto
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
Krok 3 - Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym foto
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym foto
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę, olej i cukinię. Wymieszać, zagnieść.
Krok 5 - Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym foto
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6 - Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym foto
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 7 - Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym foto
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 20.07.2015 21:13
Smaczny chlebek;)
jola91 20.07.2015 21:05
Ciekawy przepis ;)
Sroczka 20.07.2015 20:02
Ależ ten chlebek musiał być pyszny.
Wiktoria29 20.07.2015 18:21
ciekawy chleb
Ania96 20.07.2015 17:33
jaki ładny kolor chleba
Jadwiga/Jaga85 20.07.2015 17:14
pyszny chlebek!
cukiereczek 20.07.2015 17:06
na pewno cudowny chleb
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 15:22
świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat