Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • kakao

    1/4 szkl

CIASTO KOKOSOWE

  • białka

    2 szt
  • cukier

    1/3 szkl
  • mąka pszenna

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    1/2 szkl

KREM BRZOSKWINIOWY

  • brzoskwinie

    1 1/2 kg
  • cukier

    1/2 szkl
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • woda

    1/4 szkl

POLEWA

  • kakao

    1 łyżka
  • cukier puder

    1/4 szkl
  • woda

    2 łyżki
  • masło

    25 g
  • czekolada mleczna

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem foto
Mąki przesiać i wymieszać z kakao.
Krok 2 - Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem foto
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy 21x25 wyłożonej papierem. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. CIASTO KOKOSOWE: białka ubić na sztywno i dodać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać. Wsypać wiórka i powtórzyć czynność. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tej samej wielkości co na biszkopt. Piec w 180*C przez ok 25min.
Krok 3 - Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem foto
KREM BRZOSKWINIOWY: brzoskwinie pozbawić pestek, obrać ze skóry i pokroić. Włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając, aby nie przypalić. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem na gładką masę. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się brzoskwiń. Ugotować gęsty krem.
Krok 4 - Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem foto
Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blachy, w której się piekł. Jeżeli nie jest wysoka, należy zrobić komin np z foli aluminiowej. Wylać połowę gorącego kremu brzoskwiniowego. Nałożyć ciasto kokosowe lekko dociskając. Wylać drugą połowę kremu i nałożyć biszkopt. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto będzie zimne ostrożnie wyjąć z blachy.
Krok 5 - Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem foto
Przygotować polewę. Cukier puder, kakao i wodę rozmieszać w garnuszku i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i rozpuścić połamaną czekoladę.
Krok 6 - Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem foto
Polać z łyżki po cieście. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 06.10.2015 16:48
podoba mi się :)
Grazyna0211 19.09.2015 15:25
pyszne ciasto
magduś83 20.09.2014 16:35
apetycznie i kusząco wygląda
ben-ka 14.09.2014 09:17
Smaczne to ciasto musi być.
kloruś 13.09.2014 14:02
takie słodkości to coś dla mnie :)
Alex_M 13.09.2014 13:22
chętnie bym spróbowała :)
Megg 13.09.2014 10:18
przepyszne ciacho
Beatris 13.09.2014 10:14
Wspaniałe ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Kuchenka 13.09.2014 10:06
najpiękniejsze ciasto :)
DorotaZ 13.09.2014 09:55
Kusząca propozycja:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat