Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowo-serowe ciasto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
kakao 3 płaskie łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 300 g
cukier 500 g
jajko 8 sztuk
cukier waniliowy 8 g
budyń śmietankowy 1 opakowanie
woda 5 łyżek
ser biały 750 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowo-serowe ciasto

Kroki postępowania

1
Masło w ilości 200g,250g cukru oraz całą dawkę kakao i cukru waniliowego przełożyć do garnka,dolać 5 łyżek zimnej wody i całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się i połączenia się wszystkich składników.Po połączeniu się wszystkich składników w wyniku podgrzewania powstanie masa w rodzaju polewy czekoladowej, bardzo intensywnie i przyjemnie pachnąca czekoladą.Gdy czekoladowa masa ostygnie należy zmieszać ją za pomocą miksera z żółtkami z 4 jaj oraz z całą ilością mąki i proszku do pieczenia.Białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę i następnie delikatnie za pomocą łyżki zmieszać ową pianę z wcześniej utartą kakaową masą.Gotową kakaową część,warstwę ciasta wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 24x28 wyścielonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Kakaowo-serowe ciasto foto
2
Następnie przygotować warstwę,część serową ciasta.Miękkie masło(100g)uwiercić mikserem z 1 opakowaniem budyniu śmietankowego i całą zawartością sera(użyłam sera w kostce,nie mielonego,byłam zbyt leniwa,aby go przekręcać przez maszynkę,na sam koniec gotową serową masę trochę zmiksowałam blenderem,w upieczonym cieście nie było widać,nie czuło się w smaku,że serowa warstwa jest z sera,który nie został zmielony,wyszło szybko i smacznie i w wyglądzie także zadowalająco).W trakcie miksowania masła,proszku budyniowego i sera stopniowo dodawać jajka(4 sztuki)oraz 250g cukru.Na koniec serową masę zmiksować przez moment blenderem,stanie się wtedy gładsza. Gotową serową masę wylać na wcześniej przełożoną do blaszki masę kakaową.
Krok 2 - Kakaowo-serowe ciasto foto
3
Piec ciasto przez około 60 minut w temperaturze 195 stopni.Podczas pieczenia przyjemny jest widok,jak kakaowe ciasto przebija się przez warstwę serową,jak tworzą się w części serowej kakaowe górki z ciasta.
Powstało takie ciasto w łatki,2 w 1,niby serowe,a niby kakaowe,obie części ciasta smakowicie się łączą,zestawiają dając pyszny deser.
Krok 3 - Kakaowo-serowe ciasto foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 02.08.2013 11:32
uwielbiam i szukam idealnego przepisu a ten na taki się zapowiada, zabieram :)
monisia1977 03.07.2013 06:36
super wygląda
Juleczka20 02.07.2013 22:05
wygląda bardzo smacznie
Megg 02.07.2013 19:45
super smaczne ciacho
irenka 02.07.2013 19:03
przepyszne ciacho,poproszę kawałek
V_kuchareczka 02.07.2013 18:07
pyszne ciasto
iwi 02.07.2013 16:41
pyszna ta izaura.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak