Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 220 g
kakao 2 łyżki
cukier 80 g
jajko 3 szt
jogurt naturalny 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna kostka 120

dodatkowo

konfitura malinowa 2 łyżki
śmietana 30% 150 ml
cukrowe dekorki w kształcie oczu 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe ciasto z bitą śmietaną

Margarynę ucieramy z cukrem.

Dodajemy jajka i jogurt dalej ucierając.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Dodajemy do masy i dokładnie miksujemy.

Przelewamy do formy o średnicy 18 cm i pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka.

Z wystudzonego ciasta ścinamy wyrośnięty czubek i kruszymy ciasto.

Wierzch ciasta smarujemy konfiturą i posypujemy okruszkami odkrojonego ciasta.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywno.

Ozdabiamy ciasto tworząc kształt duszków którym przyczepiamy oczy z cukrowych dekorków lub kropelek czekoladowych.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 09.09.2014 09:22
Super ciacho ,zjadłabym :-)
marta19 25.08.2014 12:49
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak