Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczusie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dkg
cukier 10 dkg
margaryna 10 dkg
żółtko jajek 7
mleko 2 szklanki
olej do smażenia
sól do smaku
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczusie

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy na kawałki. Następnie kawałki toczymy znowu w rulon i wiążemy na luźną pętelkę. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem.... smacznego....


nasz blog
http://aniolywkuchni.blogspot.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anioły w kuchni 13.02.2014 23:07
:)pozdrawiamy:)
Barbara13 13.02.2014 12:06
pyszne :) bardzo takie lubię
gosia1988 13.02.2014 08:52
ale smakołyki :)
Milka100 13.02.2014 08:49
ale pyszności
Ania84 13.02.2014 08:43
mmmm ale smakowitości
Mira85 13.02.2014 08:38
pyszności,
Paolcia 13.02.2014 08:07
uwielbiam toooo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak