Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z owocami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

wino czerwone wytrawne 1 szkl.
olej 1 łyżka
grzyby suszone 1 opak.
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
suszone śliwki kalifornijskie 1 opak.
morele suszone 1 opak.
rodzynki 1 opak.
jabłko kwaśne 1 szt.
pierś z kaczki 4 szt.

Dodatki

ziemniaki ugotowane 1 kg
jabłko winne 2-3 szt.
konfitura z żurawiny 1 opak.
Buraczki domowe 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z owocami

Cztery piersi kaczki pozostawiamy na noc w marynacie. Marynatę należy przygotować z czerwonego wina (szklanka), oleju (łyżkę), suszonych grzybów i przypraw: pieprz, sól, majeranek, jałowiec. Dla podniesienia soczystości potrawy do marynaty dodajemy suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki oraz pokrojone w cząstki jabłka. Następnego dnia piersi z kaczki kładziemy na blasze i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni), podlewając często marynatą, aż będą miękkie.

Kaczka najlepiej smakuje z kluseczkami z gotowanych ziemniaków, jabłkami, żurawiną i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak