odc. 49 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    0,5 szt.
  • grzyby suszone

    100 g
  • rodzynki

    50 g
  • cynamon mielony

  • kminek cały

  • śmietana 36%

    100 ml
  • porto

    40 ml
  • olej

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
Z kapusty wykrawamy twardy środek. Wybieramy duże liście, odkrawamy łodygę. Liście zawijamy i kroimy w cienkie paski.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
W garnku zagotowujemy dobrze osoloną wodę. Przygotowujemy miskę pełną zimnej wody (można dodać kostki lodu). Do wrzątku wrzucamy kapustę. Czekamy aż woda znów się zagotuje i blanszujemy przez ok 3-4 minuty (zależy od kapusty trzeba sprawdzać kapustę, żeby była mięciutka, ale nie rozgotowana).
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
Po tym czasie wyjmujemy ją i wrzucamy do miski z zimną wodą.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
Gdy kapusta ostygnie w wodzie – odcedzamy ją. Wykładamy na ściereczkę lub ręczniki papierowe i osuszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
Namoczone uprzednio suszone grzyby kroimy w cienkie paski. Odkładamy do osobnego naczynia
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
Na patelni podgrzewamy olej na małym ogniu. Wrzucamy kapustę, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie smażymy pod przykryciem ok. 3-4 minuty. W trakcie smażenia doprawiamy kminkiem mielonym.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
Na osobnej patelni smażymy grzyby przez ok. 5-6 minut aż będą miękkie. Po chwili dodajemy namoczone uprzednio rodzynki, mieszamy i smażymy. Doprawiamy cynamonem mielonym i dolewamy porto. Podsmażamy. Następnie dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
Gdy sos się nieco zagotuje, wrzucamy do niego kapustę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
Tak przygotowane danie układamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat