Kaczka z czatnejem żurawinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana

    1 łyżka
  • ziemniaki

    5 sztuka
  • żurawina

    3/4 szklanka
  • suszone śliwki

    2 sztuki
  • gorzka czekolada

    2 kosteczki
  • miód naturalny

    2 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • pierś z kaczki

    ze skórą sztuki
  • imbir starty

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 szczypta
  • pieprz czerwony

    1 szczypta
  • sok pomarańczowy

    150 (świeżo wyciśnięty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórę z kaczki należy ponacinać w romby i przyprawić – mięso z kaczej piersi ma w sobie tyle smaku, że właściwie oprócz soli i pieprzu nic nie potrzebuje, jednak smak ten można jeszcze bardziej podkręcić nacierając kaczkę odrobiną startego imbiru.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu układać zamarynowane filety (skórą w dół). Czas smażenia zależy od tego jak wysmażone lubimy mięso. Pierś kaczki jest mięsem czerwonym i tak je można traktować – to nie kurczak, który musi być całkowicie upieczony. Moją, delikatnie różową w środku, smażyłam 8 minut skórą do dołu, 3 minuty z drugiej strony i włożyłam do nagrzanego piekarnika (180st C), skórką ku górze, na 5 min. Następnie odstawiłam ją na kilka minut aby odpoczęła.
W między czasie ugotować obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić z wody i dodać do nich łyżkę masła i łyżkę śmietany. Przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Do puree można dodać odrobinę wytopionego spod kaczki tłuszczu i wymieszać.
Na patelnię wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę z pomarańczy, laskę cynamonu, żurawinę, śliwki oraz sos balsamiczny. Gdy połowa soku odparuje dodać miód i masło. Później dodać kosteczki czekolady, mieszając od czasu do czasu zredukować sos do minimum.
Kaczkę pokroić ukośnie w plastry. Ułożyć na talerzu wraz z żurawinowym czatnejem posypanym startą skórką z pomarańczy (ususzoną lub świeżą) i ziemniaczanym puree.
Otworzyć butelkę Aromatycznego Korzennego piwa i radośnie zasiąść do iście książęcej uczty:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 25.04.2017 15:23
apetycznie podana kaczka, żurawinowy smak świetny
sharon18 25.02.2014 19:11
smakowicie wygląda! w najbliższym czasie na pewno wypróbuje
Sandra9 21.01.2013 11:11
lubię jak mięso jest jeszcze trochę różowe
cukiereczek 21.01.2013 11:04
pycha
Hanna10 21.01.2013 10:41
wygląda apetycznie:)
Goya 21.01.2013 10:39
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat