Kaczka w pomarańczach z rodzynkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kaczka w pomarańczach z rodzynkami. Jako miłośniczka kaczki polecam taką wersję bo jest prosta do zrobienia a możemy zaskoczyć gości i rodzinę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kacze udka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • pomarańcza

    2 sztuki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam gorąca wodą przed starciem skórki.

Nogi od kaczki przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, sok z połowy pomarańczy i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo na noc. Jedną pomarańczę filetuję i kroję w plastry. Drugą połówkę pomarańczy kroję w plastry ze skórą.

Nogi od kaczki przekładam na rozgrzaną patelnię i przesmażam z każdej strony aż się zrumieni. Na dno naczynia do zapiekania wykładam cebulę w której kaczka się marynowała, układam kaczkę. Posypuję skórką startą, dodaję rodzynki, układam plastry pomarańczy ze skórką. Naczynie wstawiam do piekarnika temp. 190 stopni i jak się nagrzeje piekę około półtorej godziny.

Po 30 minutach podlewam kaczkę sokami które wytworzy. Jak zacznie się za bardzo rumienić przykrywam folią podczas pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 21:31
Aromatyczna i bardzo ładnie podana kaczka.
Babeczka35 29.01.2019 15:06
Apetycznie.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:26
Chętnie bym zjadła porcyjkę tej pysznej kaczuszki.;)
bietka 10.01.2019 14:06
Pyszna kaczuszka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat