Kaczka nadziewana wątróbką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kaczka

    2.1 kg
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    4 łyżeczka
  • masło

    2 duża łyż.
  • sól

    3 szczypta
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 szczypta
  • olej

    3 duża łyż.

Farsz:

  • wątróbka

    500 g
  • mięso mielone

    200 g
  • jajko

    2 sztuk
  • cebule

    1 szt.
  • masło 82%

    120 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 duża łyż.
  • sól

    3 szczypta
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    2 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Kaczka nadziewana wątróbką foto
Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Kaczka nadziewana wątróbką foto
Farsz:
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka.
Krok 3 - Kaczka nadziewana wątróbką foto
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do rękawa, na wierzch kaczki położyć masło i związać rękaw z obydwu stron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 130-140 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat