kaczka na dziko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1000 g
  • słonina

    80 g
  • cukier

    100 g
  • mąka

    20 g
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 kostka
  • sól

  • Zalewa na marynatę:

  • woda

    250 g
  • cebula

    50 g
  • marchew

    50 g
  • pietruszka

    30 g
  • seler

    30 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • pieprz

    5 ziaren
  • Doździki

    3 sztuki
  • jałowiec

    10 ziaren
  • sok

    z 1 cytryny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę uprzednio zamarynować: Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę; cebulę w plasterki, zalać wodą i gotować ok. 1 godzinę. Następnie uzupełnić ilość wody do ok. 500 g, dodać przyprawy i wino oraz sok z cytryny i zagotować pod przykryciem. Gotową zalewę wystudzić. Mięso zalać zalewą- umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 dni. Od czasu do czasu zmieniając jego pozycję. Po wyjęciu z zalewy mięso wypłukać, posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia i pozostawić na czas jednej godziny. Następnie obłożyć słoniną pokrojoną w paski i piec na małym ogniu do miękkości. Kaczkę rozebrać na części. Zabrać tłuszcz z sosu, wlać do rondla, dodać cukier, zrumienić ciągle mieszając. Dodać mąkę, przysmażyć, rozprowadzić wodą z dodatkiem maggi i dolać sos z pieczeni- doprawić do smaku zalewą z marynaty. Porcje mięsa włożyć do sosu i zagotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania67 05.07.2011 15:11
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat