Kaczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

Kaczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kaczka rozpływa się w ustach. Naprawdę coś pysznego. Polecam na rodzinny obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • kasza gryczana

    100 gramów
  • grzyby leśne

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • jajka

    1 sztuka
  • pietruszka zielona

    4 cm
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czosnkowy

    1 szczypta

Marynata:

  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    1 łyżka
  • majeranek

    2 łyżki

Reszta:

  • kaczka

    2 kilogramy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę za pomocą małego noża luzujemy z korpusu.

W moździerzu ucieramy sól i majeranek pod koniec ucierania, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę ucieramy.
Kaczkę nacieramy przygotowaną marynatą od środka i na zewnątrz.

Odstawiamy na minimum 2 godz., najlepiej na noc.

Kaszę gotujemy na pół miękko.

Grzyby i cebulę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Studzimy.

Mieszamy grzyby razem z kaszą, z pietruszką i jajkiem doprawiamy po swojemu.

Mięso faszerujemy, spinamy wykałaczkami, a nogi związujemy razem.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy papryką słodką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° pieczemy około 2 godzin, co jakiś polewając sosem.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na 10 minut. Następnie kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie mix sałat z kiełkami rzodkiewki i sezamem.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Do pasty można dodać łyżkę oleju, by lepiej ją rozsmarować. Ilość przypraw i pietruszki według uznania. Dodajemy jedno duże jajko lub dwa małe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat