Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
Kaczkę za pomocą małego noża luzujemy z korpusu.
W moździerzu ucieramy sól i majeranek pod koniec ucierania, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę ucieramy.
Kaczkę nacieramy przygotowaną marynatą od środka i na zewnątrz.
Odstawiamy na minimum 2 godz., najlepiej na noc.
Kaszę gotujemy na pół miękko.
Grzyby i cebulę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Studzimy.
Mieszamy grzyby razem z kaszą, z pietruszką i jajkiem doprawiamy po swojemu.
Mięso faszerujemy, spinamy wykałaczkami, a nogi związujemy razem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy papryką słodką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° pieczemy około 2 godzin, co jakiś polewając sosem.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na 10 minut. Następnie kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie mix sałat z kiełkami rzodkiewki i sezamem.
SMACZNEGO