Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym. Idealny sos do kaczki <3

Składniki:

Składniki:

piersi z kaczki 2 sztuki
szalotka 4 sztuki
rosół z kury 500 mililitrów
sok pomarańczowy 350 mililitrów
herbata 5 łyżek
miód 1 łyżka
masło 82% 3 łyżki
pomarańcza 1 sztuka

Porada

W przepisie użyliśmy liściastej herbaty earl grey.

Przepis i sposób przygotowania na: Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym

Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem kaczkę skórką od dołu 4 minuty na dużym ogniu, odwróciłem i smażyłem jeszcze 2 minuty. Zdjąłem z patelni , ułożyłem na ruszcie piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 220 stopni C, pod spód wsunąłem blachę. Zapiekałem 20 minut. Na patelni zostawiłem 1-2 łyżki tłuszczu, na którym zeszkliłem posiekane szalotki. Po zrumienieniu wlałem bulion i sok, dodałem listki herbaty. Gotowałem bez przykrycia, aż pozostało 1-1/5 szklanki sosu. Odcedziłem przez sito, ponownie wlałem na patelnię, dodałem miód, zagotowałem. Wrzucałem po kawałku zimne masło, stale mieszając. Doprawiłem solą i pieprzem.
Kaczkę polałem sosem, udekorowałem cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak