Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym. Idealny sos do kaczki <3

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • piersi z kaczki

    2 sztuki
  • szalotka

    4 sztuki
  • rosół z kury

    500 mililitrów
  • sok pomarańczowy

    350 mililitrów
  • herbata

    5 łyżek
  • miód

    1 łyżka
  • masło 82%

    3 łyżki
  • pomarańcza

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem kaczkę skórką od dołu 4 minuty na dużym ogniu, odwróciłem i smażyłem jeszcze 2 minuty. Zdjąłem z patelni , ułożyłem na ruszcie piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 220 stopni C, pod spód wsunąłem blachę. Zapiekałem 20 minut. Na patelni zostawiłem 1-2 łyżki tłuszczu, na którym zeszkliłem posiekane szalotki. Po zrumienieniu wlałem bulion i sok, dodałem listki herbaty. Gotowałem bez przykrycia, aż pozostało 1-1/5 szklanki sosu. Odcedziłem przez sito, ponownie wlałem na patelnię, dodałem miód, zagotowałem. Wrzucałem po kawałku zimne masło, stale mieszając. Doprawiłem solą i pieprzem.
Kaczkę polałem sosem, udekorowałem cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy liściastej herbaty earl grey.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat