Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Juszka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 4 szt
pietruszka 2 szt
seler korzeniowy 1 mały
cebula 2 szt
ziemniaki 500 g
natka pietruszki
Liść lubczyku suszony Prymat
kasza jęczmienna 200 g
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Juszka

Z obranych jarzyn robimy wywar. Zalewamy zimną wodą (2,5 l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i solimy do smaku (tak na oko z 1 łyżeczkę).
Cebule obieramy, opalamy i dodajemy do wywaru.
Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę, a sam wywar przecedzamy.
Następnie dodajemy do niego (wywaru warzywnego) kaszę, gotujemy maksymalnie do 10 min (można krócej), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (1x1 cm), gotujemy do ich miękkości.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z posiekanymi natkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak