Przepis i sposób przygotowania na: Jubilat
Przygotowujemy warstwę III: Serek mascarpone dokładnie miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i kandyzowaną pomarańczą.
Przygotowujemy warstwę IV: Śmietanę lekko ubijamy. Dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią i ubijamy na sztywno.
Blaszkę o średnicy 24x36 cm wykładamy krakersami. Smarujemy masą kajmakową. Układamy kolejną warstwę krakersów, smarujemy je dżemem porzeczkowym, a następnie masą budyniową. Przykrywamy krakersami, smarujemy mascarpone a następnie dżemem. Znów przykrywamy krakersami, na nich rozprowadzamy bitą śmietanę. Przykrywamy krakersami.
Przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka. Ciepłą polewę rozprowadzamy po cieście. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.