Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jubilat

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warstwa I

masa kajmakowa kakaowa 1 puszka

Warstwa II

dżem porzeczkowy 1/2 słoiczka
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 3,2% 0,7 l.
masło 1 łyżka
cukier kryształ 2 łyżeczki

Warstwa III

dżem porzeczkowy 1/2 słoiczka
serek mascarpone 500 g.
skórka pomarańczowa 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki

Warstwa IV

śmietana 30% 330 g.
śmietan fix 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Polewa

czekolada deserowa 3 tabliczki

Przełożenie

krakersy 500 g.

Porada

-Aby masa kajmakowa łatwo się rozprowadzała należy ją na 10 minut przed użyciem włożyć do miski z gorącą wodą. -Jako polewa świetnie sprawdza się czekolada do gotowania roztopiona w 50 g masła.

Przepis i sposób przygotowania na: Jubilat

Na początku przygotowujemy masę na drugą warstwę: 0,5 l mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mieszamy dokładnie budynie, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, powoli, ciągle mieszając trzepaczką dodajemy rozpuszczony budyń. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty cały czas mieszając. Studzimy.
Przygotowujemy warstwę III: Serek mascarpone dokładnie miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i kandyzowaną pomarańczą.
Przygotowujemy warstwę IV: Śmietanę lekko ubijamy. Dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią i ubijamy na sztywno.
Blaszkę o średnicy 24x36 cm wykładamy krakersami. Smarujemy masą kajmakową. Układamy kolejną warstwę krakersów, smarujemy je dżemem porzeczkowym, a następnie masą budyniową. Przykrywamy krakersami, smarujemy mascarpone a następnie dżemem. Znów przykrywamy krakersami, na nich rozprowadzamy bitą śmietanę. Przykrywamy krakersami.
Przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka. Ciepłą polewę rozprowadzamy po cieście. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak