Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 1 sztuka
jogurt naturalny 3 łyżki
skórka z cytryny z 1/2 sztuki
oliwa 1 łyżeczka
tymianek 1/2 łyżeczki
cząber 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Sos

grzyby leśne 2 garści-mrożone
szczypiorek 1/4 pęczka
natka pietruszki 1/4 pęczka
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym

Kroki postępowania

1
Do miski przełożyć jogurt, dodać skórkę z cytryny
Krok 1 - Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym foto
2
oraz zioła. Dobrze wymieszać
Krok 2 - Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym foto
3
Mięso pokroić na 4-5 pasków grubości 1,5 cm.
Krok 3 - Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym foto
4
Oprószyć solą i wrzucić do marynaty jogurtowej. Odłożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie patyczki do szaszłyków włożyć do wysokiej szklanki wypełnionej wody.
Krok 4 - Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym foto
5
Mięso wyjąć z lodówki i nadziać na patyk tworząc falbankę. Wyłożyć na ruszt i piec 18-20 min w 180 st, obracając w połowie pieczenia na druga stronę.
Krok 5 - Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym foto
6
Sos: Natkę i szczypiorek posiekać. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić zioła i czosnek.
Krok 6 - Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym foto
7
Po minucie dodać rozmrożone i osączone grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać makę i szybko wymieszać. Wlać ½ szklanki wody i zagotować. Doprawić do smaku solą. Z piekarnika wyjąć mięso i podawać na patyku z sosem grzybowym. Smacznego!
Krok 7 - Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 08.04.2015 10:57
jak pięknie podany cudo na talerzu
Ania67 07.04.2015 22:56
świetny przepis
Adamorek 07.04.2015 22:46
fajna pierś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak