Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowiec z malinami i galaretką
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym przez kilka minut, aż się napowietrzy.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę, mieszając intensywnie aż się dokładnie rozpuści.
Cały czas miksując jogurt wlewamy rozpuszczoną w mleku żelatynę.
Od razu dodajemy ubitą śmietanę do masy jogurtowej i szybko, ale na wolnych obrotach miksujemy.
Masę jogurtową przelewamy do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej folią spożywczą, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody.
Na stężonej masie jogurtowej układamy umyte i osączone maliny i zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!