Jogurtowe lody z malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    3 łyżki
  • maliny świeże

    125 ml
  • jogurt bałkański

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jogurtowe lody z malinami foto
Jogurt przełożyć do miseczki i dodać miód. Gdyby był scukrzony należy go podgrzać delikatnie. Najszybciej włożyć do miseczki odpowiednią ilość, po czym wsadzić do większej z gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i spróbować. Nam taka ilość wystarczy, ale gdyby krem był mało słodki, dodać trochę więcej miodu. Proszę wziąć pod uwagę także słodycz owoców, które bywają i kwaśne.
Krok 2 - Jogurtowe lody z malinami foto
Maliny (warto tu wrzucić same piękne okazy) ostrym nożem pokroić na kawałki. Używam takiego z drobnymi ząbkami. Można małe na połówki, większe na ćwiartki. Można i w plasterki. Byle by ich tylko nie zmasakrować. Wrzucić do kremu i bardzo delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Jogurtowe lody z malinami foto
Masę przełożyć do foremek do lodów nie do końca wypełniając i wsadzić patyczki szczelnie je zamykając. Ustawić pionowo na podstawce i wsadzić do zamrażalnika na 3-4 godziny minimum.
Krok 4 - Jogurtowe lody z malinami foto
Zamiast malin można użyć innych owoców: jagód, truskawek, brzoskwiń, wiśni...
Krok 5 - Jogurtowe lody z malinami foto
Wyjąć na chwilkę i wyjąć z foremek. Można też wsadzić pod kran z ciepłą wodą, jeśli foremki są z odpowiedniego tworzywa (takie właśnie chwilowo mam) - co zdecydowanie ułatwi wyjęcie. Pyszne w towarzystwie garstki owoców, choć pomyślałam o owocowej sałatce... Tylko zrobić mi się nie chciało ;).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia / sytofala 23.08.2012 22:16
oj cudne , już wiem co bym chciała w prezencie dostać :)
Agnieszka_B 23.08.2012 16:38
Nigdy nie robiłam domowych lodów.. Patrząc na te pyszności stwierdzam jednak, że najwyższy czas spróbować :)
Justyna28 23.08.2012 15:59
świetne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat