Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżynowo - jabłkowe placuszki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ok. 2 szk mąki typ 500
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka
soli 1 szczypta
cukru 1 łyżka
jeżyn ( leśnych ) 1,5 szk
jabłko 1 szt. (duże)
kefir 400 g
jajko 2
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowo - jabłkowe placuszki

Kroki postępowania

1
Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku.
Krok 1 - Jeżynowo - jabłkowe placuszki foto
2
Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto.
Krok 2 - Jeżynowo - jabłkowe placuszki foto
3
Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto.
Krok 3 - Jeżynowo - jabłkowe placuszki foto
4
Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę.
Krok 4 - Jeżynowo - jabłkowe placuszki foto
5
Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym, układać na talerze, posypać cukrem pudrem i udekorować jeżynami.
Krok 5 - Jeżynowo - jabłkowe placuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 15.08.2013 19:54
Smaczne placuszki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak