Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jeżynowiec

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jeżyny

masa

ser ricotta 200 gr
serek homogenizowany 200 ge
cukier 1/2 szklanki
galaretka owoce leśne 2 szt
żółtko jajek 2 szt
jeżyny
borówki

góra

galaretka owoce leśne 1 szt
jeżyny
borówki

Porada

ja użyłam owoców jakie miałam w domu, robiłam takie ciasto z malinami i ananasem i wychodzi pyszne.

Przepis i sposób przygotowania na: jeżynowiec

Kroki postępowania

1
białko oddzielić od żółtka ,żółtka wymieszać z cukrem
Krok 1 - jeżynowiec foto
2
mąkę przesiąć z proszkiem do pieczenia
Krok 2 - jeżynowiec foto
3
białka ubić na sztywno,
Krok 3 - jeżynowiec foto
4
dodać żółtka ,nadal ubujając
Krok 4 - jeżynowiec foto
5
następnie mąkę z proszkiem
wymieszać
Krok 5 - jeżynowiec foto
6
przelać do natłuszczonej formy
górę posypać jeżynami
piec w 180 stopniach 4o minut
Krok 6 - jeżynowiec foto
7
masa :
serki wymieszać w misce dodać cukier i żółtka
Krok 7 - jeżynowiec foto
8
galaretki rozpuścić w 300 ml. wody( do masy )
Krok 8 - jeżynowiec foto
9
dodać do serków tężejącą galaretkę oraz jeżyny z borówkami ( ja akurat troszkę miała i wykorzystałam do ciasta)
wstawić do lodówki aby nieco stężała
Krok 9 - jeżynowiec foto
10
ostudzony biszkopt przełożyć do formy,zaląc tężejącą masą i ponownie schłodzić
następnie poukładać owoce ,zalać galaretka przygotowaną w\g przepisu na opakowaniu i na 4 godz. wstawić do lodówki.
Krok 10 - jeżynowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalija 12.09.2014 14:13
Bardzo ciekawy przepis :)
kloruś 12.09.2014 12:14
wygląda bardzo kusząco!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak