Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżynowa mozaika

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 szt
woda 2 łyzki
mąka pszenna 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
capuccino 1/4 szkl
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier 0,35 szkl

Masa śmietanowa

śmietanka 330 ml
galaretka truskawkowa 1 szt
jeżyny 10 dag

Masa brzoskwiniowa

dżem brzoskwiniowy 1 szt
galaretka truskawkowa 1 szt
wrzątek 0,5 szkl

Galaretka kawowa

wrzątek 0,5 litra
kawa rozpuszczalna 1,5 łyżki
cukier do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki

Dodatkowo

delicje 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowa mozaika

Ciasto:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka wymieszane z wodą, na końcu wsypać mąki wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy o średnicy 22 cm ok. 20 minut.
Masa śmietanowa:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy ze śmietanką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy łyżką.
Masa brzoskwiniowa:
Dżem miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i zimną wlewamy do dżemu odkładamy do lekkiego tężenia.
Galaretka kawowa:
We wrzątku rozpuszczamy kawę, żelatynę i słodzimy. Odkładamy.
Przełożenie:
Ciasto- masa śmietankowa- delicje- tężejąca masa brzoskwiniowa- galaretka kawowa

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 06.09.2015 08:55
wspaniała ta mozaika!!
MałaMi89 03.09.2015 17:41
Mam ochotkę na taką pychotkę :D
agnieszka214 03.09.2015 16:07
super ciacho
Anna169Hosz 03.09.2015 15:49
Apetycznie się prezentuje... ja się skuszę :)
Janina 03.09.2015 15:38
Wspaniałe ciasto;)
Aga-25 03.09.2015 15:30
ależ piękne jest ono!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak