Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jesiotr

    2 filety
  • rydze

    100 g
  • masło

    50 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • ziemniaki

    6 szt
  • śmietana 30%

    50 ml
  • woda

    2 l
  • oliwa

    20 ml
  • limonka

    0,5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
Rybę kroimy na mniejsze filety. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiany sokiem z limonki. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
Gotujemy obrane ziemniaki do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Krok 3 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
Wyczyszczone rydze smażymy przez 7-8 minut na maśle. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy jesiotra po 2-3 minuty na stronę. Na koniec dodajemy masło.
Krok 5 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
Odcedzamy ziemniaki. Dodajemy śmietanę oraz masło i mieszamy na gładkie puree.
Krok 6 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
Wykładamy jesiotra na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru tłuszczu. Wykładamy puree, obok rydze oraz rybę. Dodajemy na rybę kawałki soli w płatkach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat