Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne pierogi

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lubię robić pierogi z nietypowym farszem. Te pierogi takie są. Niby proste składniki, ale musztarda Prymat Jalapeno daje im tak zwanego kopa, dzięki swojej ostrości. Świetnie się komponuje w takim farszu, a pierogi są bardzo smaczne. Jak to mówi moja rodzinka, jak zwykle, jak dobre to za mało.

Składniki:

Ciasto:

mąka krupczatka 1 kilogram
woda zimna 500 mililitrów
olej rzepakowy 6 łyżek

Farsz:

karkówka wieprzowa 1 kilogram
dynia 500 gramów
suszone borowiki 2 garście
cebula duża 1 sztuka
wywar mięsny 0,5 szklanki
Musztarda jalapeno Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,1 łyżeczki
olej 3 łyżki
świeża natka pietruszki 0,5 pęczka

Dodatkowo:

Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
czosnek 3 ząbki

Porada

Przyprawy dodajemy do smaku. Musztardy ma być czubata łyżka.

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne pierogi

Karkówkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku. Przestudzić i pokroić na kawałki.

Grzyby zalać ciepłą wodą, odstawić na pół godziny i ugotować. Odcedzić i przestudzić.

Cebulę pokroić w kostkę, a dynię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę oraz dynię i podsmażyć, a następnie pozostawić do ostudzenia.

Przestudzoną karkówkę i grzyby zmielić. Dodać podsmażoną cebulę i dynię, wywar oraz przyprawy, a także posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszać. W razie konieczności jeszcze doprawić do smaku.

Składniki ciasta wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Kroić je na porcje i wałkować na cienkie placki. Wykrawać kółka o średnicy 10 cm i na każde kółko kłaść porcję farszu. Zlepiać pierogi i układać na ścierce. Gotować w osolonej wodzie, do miękkości ciasta, przez kilka minut od wypłynięcia. 

Pierogi podawać na przykład z surówką z białej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak