Jesienne pierogi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lubię robić pierogi z nietypowym farszem. Te pierogi takie są. Niby proste składniki, ale musztarda Prymat Jalapeno daje im tak zwanego kopa, dzięki swojej ostrości. Świetnie się komponuje w takim farszu, a pierogi są bardzo smaczne. Jak to mówi moja rodzinka, jak zwykle, jak dobre to za mało.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka krupczatka

    1 kilogram
  • woda zimna

    500 mililitrów
  • olej rzepakowy

    6 łyżek

Farsz:

  • karkówka wieprzowa

    1 kilogram
  • dynia

    500 gramów
  • suszone borowiki

    2 garście
  • cebula duża

    1 sztuka
  • wywar mięsny

    0,5 szklanki
  • Musztarda jalapeno Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,1 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki
  • świeża natka pietruszki

    0,5 pęczka

Dodatkowo:

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • czosnek

    3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku. Przestudzić i pokroić na kawałki.

Grzyby zalać ciepłą wodą, odstawić na pół godziny i ugotować. Odcedzić i przestudzić.

Cebulę pokroić w kostkę, a dynię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę oraz dynię i podsmażyć, a następnie pozostawić do ostudzenia.

Przestudzoną karkówkę i grzyby zmielić. Dodać podsmażoną cebulę i dynię, wywar oraz przyprawy, a także posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszać. W razie konieczności jeszcze doprawić do smaku.

Składniki ciasta wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Kroić je na porcje i wałkować na cienkie placki. Wykrawać kółka o średnicy 10 cm i na każde kółko kłaść porcję farszu. Zlepiać pierogi i układać na ścierce. Gotować w osolonej wodzie, do miękkości ciasta, przez kilka minut od wypłynięcia. 

Pierogi podawać na przykład z surówką z białej kapusty.

ZEWA
Przyprawy dodajemy do smaku. Musztardy ma być czubata łyżka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat