Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne pierogi
Karkówkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku. Przestudzić i pokroić na kawałki.
Grzyby zalać ciepłą wodą, odstawić na pół godziny i ugotować. Odcedzić i przestudzić.
Cebulę pokroić w kostkę, a dynię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę oraz dynię i podsmażyć, a następnie pozostawić do ostudzenia.
Przestudzoną karkówkę i grzyby zmielić. Dodać podsmażoną cebulę i dynię, wywar oraz przyprawy, a także posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszać. W razie konieczności jeszcze doprawić do smaku.
Składniki ciasta wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Kroić je na porcje i wałkować na cienkie placki. Wykrawać kółka o średnicy 10 cm i na każde kółko kłaść porcję farszu. Zlepiać pierogi i układać na ścierce. Gotować w osolonej wodzie, do miękkości ciasta, przez kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi podawać na przykład z surówką z białej kapusty.