Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne babeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jesienne babeczki - pyszne, aromatyczne jesienne ciasto.

Składniki:

ciasto

jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
cukier trzcinowy 0.5 szklanki
mus z dyni 1 szklanka
powidła śliwkowe 1 łyżka
olej słonecznikowy 0.5 szklanki
marchewka 1 szt.
mąka 1 i 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

dodatkowo

powidła śliwkowe 6 łyżek
cukier puder 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne babeczki

Przygotowanie

1
Jajko, żółtko, cukier, mus z dyni, powidło i olej dokładnie wymieszać.
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, powinno wyjść ok. 3/4 szklanki. Dodać do masy, wymieszać.
Krok 1 - Jesienne babeczki foto
2
Dodać przesianą mąkę (1 i 2/3 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, szczyptę kardamonu, soli i pieprzu. Całość wymieszać do połączenia składników.
Krok 2 - Jesienne babeczki foto
3
Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, do każdej włożyć po łyżce powidła, przykryć resztą ciasta.
Krok 3 - Jesienne babeczki foto
4
Włożyć do nagrzanego piekarnika (160 stopni), piec ok 40 min.
Po wyjęciu lekko przestudzić, wyjąć z foremek i ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Krok 4 - Jesienne babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak