Jesienne babeczki

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Jesienne babeczki - pyszne, aromatyczne jesienne ciasto.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajko

    1 szt.
  • żółtko

    1 szt.
  • cukier trzcinowy

    0.5 szklanki
  • mus z dyni

    1 szklanka
  • powidła śliwkowe

    1 łyżka
  • olej słonecznikowy

    0.5 szklanki
  • marchewka

    1 szt.
  • mąka

    1 i 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    0.5 łyżeczki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • kardamon mielony

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    6 łyżek
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • cynamon mielony

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Krok 1 - Jesienne babeczki foto
Jajko, żółtko, cukier, mus z dyni, powidło i olej dokładnie wymieszać.
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, powinno wyjść ok. 3/4 szklanki. Dodać do masy, wymieszać.
Krok 2 - Jesienne babeczki foto
Dodać przesianą mąkę (1 i 2/3 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, szczyptę kardamonu, soli i pieprzu. Całość wymieszać do połączenia składników.
Krok 3 - Jesienne babeczki foto
Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, do każdej włożyć po łyżce powidła, przykryć resztą ciasta.
Krok 4 - Jesienne babeczki foto
Włożyć do nagrzanego piekarnika (160 stopni), piec ok 40 min.
Po wyjęciu lekko przestudzić, wyjąć z foremek i ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat