Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna tarta owocowa
Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtko i śmietanę.
Zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na dwie części.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Wysmarowaną tłuszczem formę (20cm) wykładamy jedną warstwą ciasta.
Śliwki kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm a gruszkę i jabłko ok 0,5 cm.
W formie wyłożonej ciastem układamy na przemian śliwki i gruszkę i jabłko.
Resztę ciasta rozwałkowujemy.
Na środku wykrawamy listki które odkładamy do upieczenia.
Pozostałym ciastem przykrywamy formę z owocami.
Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).
Na upieczonej tarcie w miejscu po wyciętych listkach układamy gotowe ciasteczka.
Smacznego:)