Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jego Wysokość Kabaczek.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kabaczek 1 szt
cebula 1 szt
bułka 1 szt
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól, pieprz
Majeranek suszony Prymat
wieprzowina 0,5 (łopatka)
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jego Wysokość Kabaczek.

Kroki postępowania

1
Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych wspaniałych dań.
Ostrym, długim nożem, zrobić otwór, następnie usunąć twardą skórkę z kabaczka.
posolić i oprószyć ziołami prowansalskimi.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięso zmielić. Tylko takie mięso mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką.
Wyrobioną masą napełnić kabaczka.
Krok 1 - Jego Wysokość Kabaczek. foto
2
zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC.
Krok 2 - Jego Wysokość Kabaczek. foto
3
Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje wybornie.
Krok 3 - Jego Wysokość Kabaczek. foto
4
Jak zrobić jajko w koszulce.
Z języka francuskiego - oeufs poches - jajka w koszulce. Spotkałem się też z nazwą - preduty.
W rondelku zagotować wodę z dodatkiem octu. Wody nie należy solić. Do gotującej się wody, ( gaz zmniejszamy do minimum) tak aby woda nie wrzała.
Świeże jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i szybkim ruchem zsuwamy do wody. Proponuję przed zsunięciem wodę energicznie zamieszać, tak żeby wirowała.
Po 3 minutach jajko wyjąć łyżką cedzakową. Tak przygotowane jajka kryją idealnie miękkie żółtko.
Krok 4 - Jego Wysokość Kabaczek. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 13.10.2013 18:30
Cudne,smaczne,cudne,smaczne...
teresa18 13.10.2013 11:11
fajne danie
ana1 13.10.2013 08:08
apetycznie wygląda
Beata999 13.10.2013 01:06
Nic tylko jeść i jeść...
Jadwiga/Jaga85 12.10.2013 22:18
Przepis godny wypróbowania!
Izabela77 12.10.2013 21:10
rewelacyjnie podany;)
Magda60 12.10.2013 20:49
pyszny , rewelacja
pati100015 12.10.2013 20:32
pyszne danie
mufinka79 12.10.2013 20:28
Jajko ugotowane perfekcyjnie :)
dwa pokoje z kuchnią 12.10.2013 19:23
pięknie podane!
Kasnaj 12.10.2013 19:09
oooo tak - rewelacja
hahanka 12.10.2013 18:57
pięknie podany
iwi 12.10.2013 18:49
Wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak