Przepis i sposób przygotowania na: Jego Wysokość Kabaczek.
Kroki postępowania
Ostrym, długim nożem, zrobić otwór, następnie usunąć twardą skórkę z kabaczka.
posolić i oprószyć ziołami prowansalskimi.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięso zmielić. Tylko takie mięso mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką.
Wyrobioną masą napełnić kabaczka.
Z języka francuskiego - oeufs poches - jajka w koszulce. Spotkałem się też z nazwą - preduty.
W rondelku zagotować wodę z dodatkiem octu. Wody nie należy solić. Do gotującej się wody, ( gaz zmniejszamy do minimum) tak aby woda nie wrzała.
Świeże jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i szybkim ruchem zsuwamy do wody. Proponuję przed zsunięciem wodę energicznie zamieszać, tak żeby wirowała.
Po 3 minutach jajko wyjąć łyżką cedzakową. Tak przygotowane jajka kryją idealnie miękkie żółtko.