Jaskółcze gniazda

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko ugotowane na twardo

  • mięso mielone

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
4 jaja ugotowane na twardo
2 jaja surowe
2 kajzerki
tarta bułka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka vegety
sól
pieprz
olej do smażenia (min. 1 szklanka)


Kajzerki namoczyć w wodzie, odcisnąć, rozdrobnić, dodać do mięsa, dodać surowe jaja i wszystkie przyprawy i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Gdyby była zbyt rzadka można dodać odrobinę tartej bułki. Jaja ugotowane na twardo obrać ze skorupek. Każde jajo okleić dookoła przygotowaną masą mięsną, obtaczać w tartej bułce i usmażyć. Podczas smażenia kotlety powiny być zanurzone w tłuszczu przynajmniej do połowy. Podawać przekrojone na pół bo wtedy najlepiej prezentuja się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 17.03.2015 10:59
fajny pomysł
manaika 05.03.2012 12:15
ciekawe
adam1f 09.02.2012 16:11
dobre
anemon 04.09.2011 07:50
Apetycznie się prezentują.
Misiek1 20.07.2011 09:28
Fajna nazwa:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat