Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynówka z serkiem topionym Zewy
Do garnka wlać wodę i włożyć umyte kości.
Gotować około 45 minut wcześniej po zagotowaniu zdjąć burzyny.
Gdy wywar się gotuje przygotować warzywa czyli umyć, obrać i pokroić ( cukinii nie trzeba obierać ) w kostkę.
Groszek odcedzić z zalewy na sitku.
Gdy kości są miękkie wyjąc je i po przestudzeniu obrać z mięsa.
Wywar posolić i dodać pieprz.
Następnie wrzucić marchewkę i ziemniaki a także natkę pietruszki i selera oraz kapustę i gotować prawie do miękkości.
Potem dodać paprykę i cukinię a gdy zmięknie wrzucić pokrojone buraki i groszek.
Gdy zupa się gotuje dodać serki i zupę mieszać delikatnie aż się serki rozpuszczą.
Po zagotowaniu wyłączyć ogień pod garnkiem i zabielić zupę śmietaną poprzez wlanie do jakiegoś naczynia śmietany, dolaniu odrobiny zupy, wymieszaniu i wlaniu do garnka z zupą.
Wymieszać zupę i na koniec posypać posiekanym koperkiem.