Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzynowa zupa z ryżem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

włoszczyzna (bez kapusty)
oliwa 2 łyżki
woda 1,5 litra
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek
jogurt naturalny 2 łyżki
natka pietruszki do posypania
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3 ziarenka
ziemniaki 3
ryż 1 woreczek

Porada

Jogurt naturalny należy dodać, gdy zupa jest wyłączona, żeby nie zrobił się ser

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynowa zupa z ryżem

Kroki postępowania

1
Włoszczyznę umyć, marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Podzielić na mniejsze części. Zalać warzywa 1,5 l wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić. Dodać oliwę i gotować do miękkości. Przyprawić kucharkiem
Krok 1 - Jarzynowa zupa z ryżem foto
2
Ziemniaki obrać i pokroić w nie dużą kostkę. Ugotowane warzywa wyjąć z wody i ostudzić. Do bulionu wrzucić ziemniaki i gotować aż zmiękną.
Krok 2 - Jarzynowa zupa z ryżem foto
3
Ostudzoną marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, wyłączyć.
Krok 3 - Jarzynowa zupa z ryżem foto
4
Jogurt zmieszać z jedną chochlą wywaru, wlać do zupy. Nie gotować. Ugotować woreczek ryżu, według tego co pisze na opakowaniu. Dodać do zupy. Podawać zupę posypaną natką pietruszki i pieprzem
Krok 4 - Jarzynowa zupa z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 31.03.2015 16:51
Super przepis
Ania67 31.03.2015 16:35
pyszna i zdrowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak