Jarskie kotleciki z pieczarkami , papryką ,kaszą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    1 szkl
  • pieczarki

    500 g
  • papryka

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • natka pietruszki

    4 łyżki
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • wino białe

    100 ml
  • cebula czerwona

    1 szt
  • curry indyjskie

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czerstwą bułkę rwiemy na małe kawałki i zalewamy winem ,jeśli zalejaemy ją w całości wina braknie a bułka się nie namoczy :D
Pieczarki kroimy na kosteczkę bądż talarki do tego cebulę w piórka i na łyżce oleju przesmażamy do odparowania soku , doprawiamy solą .Studzimy
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 2;1 czyli 2 szklanki wody na 1 szkl kaszy , do miekkości i studzimy .
Natkę szatkujemy razem z papryką w rozdrabiniaczu , jeśli go nie mamy , ręcznie w kosteczkę ,a natkę śiekamy .
Po wystudzeniu , łączymy składniki , dajemy jajo i wyrabiamy ,doprawiamy ostrożnie solą i curry indyjskim , ono jest aromatyczne , lekko korzenne .

Wyrobioną masę , formujemy w kotleciki , obtaczamy w bułce i smażymy na oleju ,do zrumienienia . Podajemy solo , bądż z sosami .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 16.11.2013 17:15
u nas często są zamienniki miesa ;D
Adamorek 16.11.2013 14:02
pyszne kotleciki
Jusiaa 16.11.2013 13:23
Super, odmiana od mięsa :) chętnie wypróbuje
Mira85 16.11.2013 13:13
fajne na obiad
Anna133 16.11.2013 13:02
To typowo resztkowe danie , polecam tak zużywać resztki .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat