Przepis i sposób przygotowania na: Japońskie ciasto Kasutera
Miód rozpuścić w mleku ( w razie potrzeby miód z mlekiem podgrzać przez kilka/kilkanaście sekund w mikrofalówce ).
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać po każdym dodaniu. Wlać miód z mlekiem i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec w 170°C przez 25 - 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić ( w foremce ). Następnie jeszcze ciepłe owinąć szczelnie folią aluminiową, razem z foremką. Wystudzić do temperatury pokojowej a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki ( u mnie 3 godziny ). Cały ten zabieg ma na celu zachowanie jak największej wilgotności ciasta.
Ciasto powinno być puszyste i wilgotne, o strukturze przypominającej gąbkę.
Smacznego :)