Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Japońskie ciasto Kasutera

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
mąka chlebowa 100 g
cukier 125 g
mleko 50 ml
miód 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Japońskie ciasto Kasutera

Przygotować formę o wymiarach około 20 x 20 cm - wyłożyć ją papierem do pieczenia, dno wysypać 1 łyżką cukru.

Miód rozpuścić w mleku ( w razie potrzeby miód z mlekiem podgrzać przez kilka/kilkanaście sekund w mikrofalówce ).

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać po każdym dodaniu. Wlać miód z mlekiem i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia.

Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec w 170°C przez 25 - 30 minut, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić ( w foremce ). Następnie jeszcze ciepłe owinąć szczelnie folią aluminiową, razem z foremką. Wystudzić do temperatury pokojowej a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki ( u mnie 3 godziny ). Cały ten zabieg ma na celu zachowanie jak największej wilgotności ciasta.

Ciasto powinno być puszyste i wilgotne, o strukturze przypominającej gąbkę.

Smacznego :)


























































PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 01.04.2015 09:20
chętnie bym się poczęstowała!
V_kuchareczka 31.03.2015 18:39
pyszne ciasto
olla85 31.03.2015 18:34
Oj tak Renatko, bardzo sporadycznie teraz tu zaglądam. Jakoś wypadłam z rytmu regularnego wstawiania przepisów :) Ale mam kilka czekających na opublikowanie :) Pozdrawiam Cię serdecznie.
Renata9 31.03.2015 18:21
Olu, pyszne ciacho zrobiłaś, muszę je kiedyś wypróbować; a to prawda że Cię dawno nie było :-)
olla85 31.03.2015 18:12
Hm, dawno tu nie wchodziłam i nie wstawiałam przepisów, nawet nie zauważyłam, że znowu jest możliwość ich edytowania :))) Super, tego chyba najbardziej mi brakowało. Tak więc, urwanego tekstu na dole już nie ma :) A ciasto bardzo polecam, niby zwyczajne, przypominające nasz biszkopt, ale jednak inne, o fajnym miodowym posmaku, no i przyjemnie wilgotne :)
olla85 31.03.2015 18:06
Lucan - rozjechało się z mojej winy :) Ale to w niczym nie przeszkadza, przepisem jest cały tekst widniejący u góry. Na ten wyrwany z kontekstu tekst na dole proszę nie zwracać uwagi :)
Zdzisław 31.03.2015 17:58
takie słodkości bardzo lubię
fotoviderek 31.03.2015 17:41
Dawno chciałem je upiec, pycha :)
cooked 31.03.2015 17:32
pychotka :)
Lucan 31.03.2015 17:30
Coś się rozjechało w przepisie chyba.. Szkoda, bo bym wypróbował.
Anna169Hosz 31.03.2015 17:09
Chętnie wypróbuję ten przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak