jambalaya

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    80dag
  • oliwa

    2łyżki
  • cebule

    2
  • natka piertuszki posiekana

    2łyżki
  • czosnek roztarty

    2łyżeczki
  • kiełbasa podsuszana

    50dag
  • papryka zielona

    2
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • chili

    1łyżeczka
  • tymianek

    1/2łyżeczki
  • pieprz

    1/2łyżeczki
  • ryż

    1 i 1/2szkl
  • bulion drobiowy

    3szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule posiekać,kiełbasę pokroić w plasterki,a papryki w paseczki.Na rozgrzanej oliwie porcjami smażyć kurczaka.Przełożyć na talerz,zmniejszyć ogień,a na tłuszczu ze smażenia dusić cebulę,paprykę,natkę i czosnek.Po 5min dodać kiełbasę,listek laurowy,chili,tymianek,pieprz i goździki,smażyć razem kolejne 5 min.Wsypać ryż,wymieszać,wlać bulion i dodać kurczaka.Zagotować,zmniejszyć ogień,przykryć i gotować,aż ryż wchłonie bulion i zrobi się miękki (ok.35min.).Wyjąć listek laurowy a danie przyprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zoso 12.07.2012 22:38
mniami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat