Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajni (ormiańska zupa z wołowiną)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 500 g
cebula 2 szt
ziemniaki 4 szt
morele suszone 150 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
natka pietruszki
kolendra posiekana
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jajni (ormiańska zupa z wołowiną)

Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Wyciągamy mięso, przepłukujemy je szybko i zostawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy wywar.
Drobno posiekaną cebulę smażymy na maśle z oliwą, na złocisty kolor. Dodajemy koncentratu pomidorowego i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego cebulę z koncentratem. Wrzucamy pokrojone na osiem części ziemniaki. Dorzucamy opłukane morele, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy wszystko na małym ogniu przez 20 minut.
Na talerz kładziemy mięso, które zalewamy wywarem z morelami i ziemniakami. Następnie posypujemy posiekanymi ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 30.01.2016 17:41
Pyszna zupa
gerard.sz 30.01.2016 10:36
Też jeszcze nic ormiańskiego nie miałem okazji jeść.
mysza75 30.01.2016 10:36
bardzo fajna zupka
Alex_M 30.01.2016 07:47
ciekawa zupka :)
Malinka 29.01.2016 21:18
Chętnie bym skosztowała, bo jeszcze nigdy nie jadłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak